..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-May-2007 19:30 Email | Share | Bookmark
Cupcakes

Cuppies ni saya buat spesel utk adik2 EA yang tolong wat keje kat opis..

Gunakan Resipi Snow White Buttercream n Moist Choc Cake Kak Misleha






CHOCOLATE MOIST CAKE
by: Misleha

BAHAN-BAHANNYA
250gm Butter
300 gm Castor sugar
1tbs Ovalet
6 biji telur

250 gm All purpose flour
2tsp soda bicabonate
1½ tsp baking powder
Secukupnya Chocolate Chip

PASTE
1 cawan Coco Powder
60 gm Castor Sugar
1¼ cawan Air


CARA-CARANYA
1. Pukul butter + castor sugar + Ovallet sehingga kembang
2. Masukkan telur sebiji-biji
3. Masukkan tepung berselang-seli dengan paste
4. Tuang adunan ke dalam tray berukuran 10 in
5. Bakar 160 mengikut kesuaian oven selama 1 jam


TOPPING COKLAT
300GM Whipping Cream
400gm Cooking Chocolate
1tsp butter

Didihkan whipping cream dengan api sederhana sehingga kelihatan sedikit buble-buble kecil, padamkan api, masukkan chocolate yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sehingga ketulan chocolate tu larut.

Note :
i. Perlu di ingat setengah oven tak sampai 1 jam dah masak
ii. Seeloknya buat topping 1 hari sebelum



Snow white buttercream - Introduced by LynnHassan



163g solid white vegetable shortening
1 tsp flavour ( I use wilton vanila flavour)
2 tbsp milk (use UHT) or water
454g icing sugar
1 tbsp Wilton Meringue powder (egg white powder)
secubit garam

Beat shortening, flavour, dan water/milk. Bila sebati, tambah icing sugar, meringue powder dan garam. Mix gunakan medium speed sempai sebati dan creamy....


Quote:

azalia - Saya tukang copy resipi je. .Nanti dah buat, bgtau la yer..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net