..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-May-2007 14:59 Email | Share | Bookmark
Pink Anyone?? :P

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Last Saturday, cadangnye nak wat choc cupcakes gunakan resipi African Marble Cake. Baru jer 1st round bakar, tengok2 kek tu abis lekang dari casingnye. Ntah ape silapnye ntah, panas sangat kot..Terus stop, tuang belen batter tu dalam periuk dan bakar.

Fikir punye fikir, teringat nak try belajar wat Rolled Fondant.. Hahahaa..... Ni la hasilnye Kek bertema PiNk berserta abjad berfondant.. Kaler dia tergarang laa pulak.. Buat fondant tu guna tangan je Seram nak pakai mixer manja tu. dah la masa mix buttercream tu 2-3 kali dia stuck... hampir patah semangat dibuatnye..

Banyak jugak utk sekali uli. Boleh cover sebiji kek kot, mungkin lebih. Yang sy guna sekepal jer.Belennye jst wrap n simpan kat dlm container kedap udara.Bila uli2 ngan tepung jagung..jadi banyak gak. Nak balut fondant tu kat kek rasa tak confident lak sbb ada ciri2 retak halus kat rondant tu. Tak cun plak ekk tu nanti,lagipun..ada ke yang nk makan manis2 mcmni kt umah ni?? Agaknye kena uli pakai mesin kot.. Takpee.... nanti belen yang kt container tu akanku kerjakan..

Lepas terap alphabet ni, saje je lumurkan ngan tepung jagung. Kononnye tak nak kasi dia melekat sesama sndiri ler... Last2 melekat lak tepung tu.. Adoii... Abis bercapuk2.. Belen2 fondant berwarna tu saje je wat bunga.. Ada rupa bunga mawar tak?? ehehhe... takde tangkai pun.. Letak kat mulut botol utk hiasan sementara..selagi tak di serang semut Lepas buat bunga tu kononnye nak try buat ribbon. Fondant tu pulak dah kering semacam sbb main ngan tepung banyak sangat ..kita ni plak.. g letak air.. abis spoil .. Sudahnye, buang je la ..

Ni resipi Fondant yg sy guna:

FONDANT

100gm shortening
15 g gelatine
60g air
100g glucose
50 ml glycerine - sy pakai 30 ml je..sbb ni kot fondant pecah??

method:
* Steam air+gelatine
*masukkan glucose
* masuk shortening n kacau till cair
*masukkan glycerine n masukkan gula icing sikit demi sikit..
*icing sugar secukupnye -approx 1kg

kesemuanya saya uli ngan tangan je. tak pakai mixer


Buttercream pulak, guna buttercream mamazieza


BUTTERCREAM ICING -by mamazieza

250 gm butter/shortening
300 marvello

100 ml air
200 gm gula
(Ni dimasak atas dapur ngan api yang selo.. dan kacau setakat gula hancur jerrr.. pastu angkat dan sejukkan)

Pastu, pukul butter dan marvello hingga kembang dan masukkan air gula tadi sambil pukullllllllll sampai dia nangis-nangis... hehehe.

Mama cuma tambahkan 100gm gula aising, 2 sudu besar tepung gandum dan 1 sudu besar susu pekat.







Quote:

Kalau ada yang sudi bagi tips mcmane nak wat fondant yg tiptop.. saya amat alu2kan dan hargai


Quote:


re:
Kak Penyu -suka pink yer?? Nanti bila urat tangan dah lembut, akak share tips yek..

Zura - Rasanya ok kot kalo ikut 100% resipi, akak dah termenderhaka kat resipi ler, fondant tak smooth sangat.. kira ok ler.. Kalo takut nk wat sensorang, meh kita wat sesama..

Marlin - Fondant rasa mcm mkn gula+ tepung Abjad2 tu kita tekap je pakai penekap. Ada dijual kat bakery supplier. Kita beli RM6.90 rasanya... nak rasa ke fondant ni?? Email la address.. sempat lagi kalo nk pos ni..(before expired)

meorjay - thnks 4 dropping by... Amik ler bau... Kita lak, amik sipi2 flash tu dah la


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net