..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-May-2007 12:30 Email | Share | Bookmark
Marble Cake - Blackmore

Ehemm.... ni kali pertama try resipi kak Blackmore.. Buat utk makan2 time kenduri pertunangan sepupu kat Senawang.




Quote:
Marble Cake - by Blackmore

Bahan A

250gm butter
1 tsp serbuk vanilla
30gm susu tepong...tak kira arr...nespray...dutch lady...dumex pon bley

...bahan2 nie dijadikan satu dan dipukul ngan K-beater...sampai adunan sebati dan butter berkilat...kemudian asingkan dalam bekas yang lain...


Bahan B

160gm gula kastor
7 biji kuning telor
6 biji putih telor
1 sudu makan ovalette

...masukkan bahan B dalam bekas yang lain dan dipukul dengan kelajuan tinggi sampai adunan nie kembang...usually it takes about 15-20 minits..

Bahan C

200gm tepong naik sendiri + 1/2 tsp baking powder - diayak
200gm tepong optima (yang nie tak yah diayak)
3 sudu makan susu cair...tak kira apa brand..asal susu cair...susu dumex pon ok

...ok...selepas bahan2 B kembang...pelankan kelajuan mesin pemukul dan masukkan susu cair...then...masukkan tepong-tepong tu...di pukul sebentar saja hingga sebati...then stopped the machine...masukkan bahan A dan kacau hingga rata dan sebati using a wooden spatula...

...selepas tu...as usual...bahagikan pada dua bahagian...satu bahagian add cocoa powder...kalau u all nak letak additional flavour pon bley...bagi 3 bahagian...pastu the other bahagian add strawberry flavor...pon sedap gak...nanti bila siap...ada 3 warna...

...tin pembakar digilap ngan sedikit butter....then alas ngan kertas pembakar...oven set kepanasan dia to 190 degrees...tin pembakar gunakan yang 11" x 11".....bakar selama kira2 45 minit - 1 jam...

...ps....selepas satu jam...bila korang nak keluarkan kek tu and korang prasan yang bila korang angkat jer tin pembakar...kek tu macam "bergoyang-goyang" di bahagian tengah2...korang tak mo angkat dulu...bley bakar lagi selama 20-30 minit lagi...nie sebab kadang2...different oven...dia pey temperature ada lain sikit darrrr....and usually happens kalau korang pakai tin pembakar yang kecil than 11"...then bila nak pasti dah betul2 masak...korang cucuk arr ngan lidi satay tu...kalau lepas dicabut lidi tu kering...dah masak lah tu...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net