..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 8-May-2007 12:28 Email | Share | | Bookmark
Ayam Tandoori



Dah jemu ngan menu yg selalu buat tu, kali ni layan ayam tandoori pulak, buat kak Liza punye resipi. tapi mcm biasala, mana2 bahan yang takde tu, ejas ler sesikit. Mcm yogurt takde, saya gantikan ngan susu + air limau nipis.

Quote:
AYAM TANDOORI -by Hanieliza

1 ekor ayam (sederhana besar)..potong 4 dan bersihkan

Bahan Perap:
1 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
1 cawan yogurt
1 ici halia............................]
1 labu bawang besar............]
3 ulas bawang putih.............]
2 biji tomato buah................]mesinkan dan gaul rata semua ini
1 pokok daun ketumbar........]
1 sudu besar madu/gula........]
1 sudu besar minyak.............]
garam secukupnya................]

Cara:
1. Perapkan bahan ni bersama ayam dan bakar dalam oven 200 C sehingga masak (1 jam).
2. Hidangkan bersama salad dan roti atau nasi.


Tuesday, 8-May-2007 12:27 Email | Share | | Bookmark
Shepherd Pie

Mari... mari... kepada penggemar kentang, try la resipi ni Shepherd Pie ni.. Budak2 pun boleh makan, sbb tak pedas. Dah beberapa kali jugak la kita wat pie ni. Jst ejas sikit...letak serbuk kari utk tak kasi cepat muak. Atas dia plak, tabur daun bawang. Cheese slalu tak taruk, sbb tak de stok..ehehe




Quote:
Shepherd’s Pie – by Speedial

(dpt 2 biji bekas aluminium)

Mashed Potato
8 biji kentang – rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur – dipukul sedikit
200 ml susu segar
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam

Cara-Cara
1. Kentang direbus hingga empuk, angkat kemudian lenyek hingga hancur.
2. Panaskan butter, susu, garam, dan lada sulah, Biarkan sehingga butter cair & tutup api.
3. Masukkan adunan butter dan telur ke dalam adunan kentang lenyek. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan Inti
400 gm daging cincang
3 biji bawang besar – potong dadu
2 biji karot – potong dadu
2 biji tomato – potong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum
Garam
Minyak
Mix Vegetable – jika suka
1 biji kuning telur – utk sapuan

Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu.
2. Kemudian masukkan karot dan daging, goreng hingga daging masak
3. Masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. Kacau rata, goreng hingga daging empuk.
4. Masukkan garam, kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati.
6. Tutup api dan ketepikan.

Penyediaan Shepherd’s Pie
1. Sediakan bekas , masukkan kentang lenyek ratakan di bahagian dasar dan di tepi bekas.
2. Masukkan bahan2 inti dan ratakan.
3. Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek di atas bahan2 inti tadi dan ratakan, tekan2 sedikit supaya melekat dgn inti.
4. Gariskan di atasnya menggunakan garfu dan sapu kuning telur di atasnya.
5. Bakar pada suhu 200’C selama 30-40 minit atau sehingga kekuningan.

Tips: Kalau suka boleh tabur grated cheese diatasnya.


Tuesday, 8-May-2007 12:25 Email | Share | | Bookmark
Apple Pie McD


Resipi ni kak Cranko bagi.. Sodap... Rupa ada sikit kureng..hehehe... Tak retila nak lipat kemas2..Time nk goreng tu plak minyak hbs, nak tak nak kena teruskan gak. Kalo nk frozenkan pun boleh..

Quote:
APPLE PIE GORENG ala McD -by Faridah Hanom

6 - 8 keping pie



Bahan-bahannya

2 cawan tepung serbaguna

1/2 cawan shortening atau (mentega) (Kalau mentega mesti dalam keadaan beku)

1 sudu teh garam

1/2 cawan air sejuk

2 biji epal hijau

1/3 cawan gula

1/2 sudu teh serbuk kayu manis

1 cawan minyak sayuran



Cara-caranya

1. Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul. Kita nak buat apple pie McD kan so kena ikut macam McD sikit.

2. Ayak tepung dan garam. Potong shortening/ atau mentega yang masih beku. Gaul shortening/ mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.

3. Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci macam McD punya pie le. Letakkan inti epal ditengah pastry. Gunakkan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.

4. Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan. Best makan bila panas. BE CAREFUL FILLING CONTENTS MAY BE HOT << macam McD la.



Tips: Selalu saya simpan pastry yang telah diisi inti epal dalam freezer sekejap agak2 15 minit. Keluarkan kemudian terus goreng, method ini untuk mendapatkan pastry yang ranggup. Inti epal mestilah tidak terlalu basah takut kulit pastry lembik. Minyak mesti panas betul, sebaik2nya goreng dalam minyak yang banyak.


Inti pie ni agak sedikit, so saya sarankan kengkawan semua tambahkan epal menjadi empat bijik dan gula 3/4 cawan. Baru puas hati makan kalau inti banyak....


Tuesday, 8-May-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Pandan Layer Cake

Utk Father's Day .....



Quote:
Pandan Layer Cake [ninoZ]

Ingredients

For the sponge cake:
(A):
375g Optima flour
7 eggs
60ml water

(B):
2 tbsp pandan juice
A few drops of green colouring

(C):
90g butter, melted

For the pandan kaya:
700g pati santan
100g fresh cream
1 packet Hoen Kwe flour (85g)
1 1/2 tsp instant jelly
1/2 tsp sa1t
1/4 tsp pandan essence
2 tbsp pandan juice
1 tsp green colouring

Method
To make the sponge cake:
Whisk up ingredients (A) until almost stiff, add in (B) and continue to beat. When mixture is stiff, add in (C) on low speed. Lastly, use a spatula to stir well.

Pour mixture into a 23cm loose-bottomed square tin. Grease and line the tin. Bake the sponge at 150 degrees C for 45 minutes.

Cut the "skin" or top off the sponge cake, then slice the cake into three layers of equal thickness.

To make the pandan kaya:
Put all ingredients into a heavy saucepan and cook over medium heat. Stir constantly using a hand whisk to prevent sticking. Do not overcook. Turn off the flame when mixture thickens.

Assembling the layers:
Pour one big ladle of pandan kaya mixture into a cake tin, level out evenly. Place first layer of sponge cake on it. Pour in another pandan kaya layer and level off.

Do the same for all layers and cover up with more pandan kaya mixture. Keep aside for 30 minutes before chilling the whole cake in the refrigerator.

Sprinkle the sides of the cake with desiccated coconut. Cut cake into slices and serve.


note :

tepung optima - Campuran tepung khas utk kek yg telah ditambah dgn gula
tepung hoen kwee - tepung kacang hijau keluaran dari indonesia yg telah diperisakan


Variasi :
kalau takmo buat kek asas dgn tepung optima..bleh gunakan resepi kek span pandan spt di bwh...



Utk cake, sy gunakan sponge mix je..


Wednesday, 2-May-2007 17:00 Email | Share | | Bookmark
PUDING MARBLE



Quote:
PUDING MARBLE - by kak Hanieliza

Bahan:
1 peket agar-agar [37 gm][rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]

Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].

NOTA:
Bila nak lapiskan adunan puding ni..
panaskan adunan sambil mengacau supaya puding ini cair sikit..
sebab bila puding terbiar dalam periuk dia akan membeku dan kental...
nanti adunan/lapisan puding tidak cantik.. [/img]




[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net