..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 15-May-2007 16:15 Email | Share | | Bookmark
African Marble cake

Dah beberapa kali wat marble cake ni. Senang sangat membuatnye, terus ku jatuh chenntaa...



African Marble Cake oleh Roshayati Johari (RN)

Bahan2
250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter - cairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari


Cara:
Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
_________________


Tuesday, 15-May-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Blueberry Cake

Last year punye projek..




Tuesday, 15-May-2007 07:19 Email | Share | | Bookmark
Baking Class

Jeng.. jengg... jeng...saje nak share gambar..dah lama terperap dlm photobucket..

Ni la hasilnye apa yg kita blajar kat BAKERI RIA ACADEMY
Apa tunggu lagi... Jom la sama2 belajar..


Tenaga pengajar = Chef Faz

Butter Cream Decoration


ehhehe... semua ni saya yang buat kecuali bunga ross tu, 'cilok' yang chef Faz buat sbb bunga dia comelll sangat while mine is senget benget... ..

ehemm.. ni saya buat gak... Saya diajar wat sponge cake, cara2 nak buat buttercream n basic nak apply cream.. Tapi... lupe la nak blajar wat tirai...

****************************************************************************************************


Tenaga pengajar: Chef Ramli


Kek Fondant


Masa ni, kemain exited lagi.. tapi, bila class extend ke pkl 6ptg..hati dah takleh nak bagi tumpuan dah..Babysitter dah nak balik, anak2 takde sape nak jenguk.. tang royal icing tu main coret je...Hikhikkk... bunga pun tak sempat nak susun kasi cantik.. tapi, ambik ler jugak gambar wat kenang2an.. kamera plak bateri dah kong.. Guna la hp..


Cupcakes



ni pun attend class yang sama.. Hari yang sama... gambar ni terbalik.. (malas nak betulkan)

Note :Same place, but diff day and date


Friday, 11-May-2007 13:00 Email | Share | | Bookmark
7-up Steamed cake




ok, utk cik unnamed


7 Up Steamed Cake (Sumber:Resepinet)

5 biji telur
210 atau 220 gram gula
150 g Tepung Cake (Bluekey)
150 g Tepung Gandum ( Mcm cap sauh ke..)
1/2 sudu besar ovalette
180g - 7- up/Sprite/Cream Soda. (takla..rase tapi sekadar menghaluskan texture dan lembutkan kek saja)
2 sudu besar susu pekat
COLORING
Ikut perisa apa yg disukai. (Strawberry/Coklat/Orange/Pandan) ???

CARANYA
1. Pukul telur dgn gula sampai kembang selepas itu masukkan ovalette dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung diselang selikan dgn air 7 - up tadi.
3. Bahagiakan adunan utk dibubuh color.
4. Stim dulu adunan warna asal dalam 5 , 7 minit. Selepas itu mulakan dengan warna pertama stim lagi dan buatla utk warna warna yg seterusnya .




Friday, 11-May-2007 12:31 Email | Share | | Bookmark
Cinnamon Rolls

1st time wat ni...ehehhe... Ni copy dari Lynnhassan's fp





Cinnamon Rolls

Cinnamon Roll

300g high protein flour
2 tsp instant yis
1/8 tsp salt
40g caster sugar
1 egg
50ml whipping cream
100ml full cream milk (UHT)
1 tsp bread improver
50g butter

Filling
200g brown sugar
1 tsp cinnamon powder
1 egg (glaze)

Masukkan semua bahan kecuali butter dalam mixer, mix dengan medium speed until to be dough

Masukkan butter, pukul lagi dengan high speed sehingga lembut dan elastic.Tutup bowl dengan kain, biarkan doh naik seganda

Tekan doh, masukkan doh dalam peti sejuk selama 30 min

Keluarkan doh, dengan rolling pin, gelekkan menjadi segiempat yb besar dengan ketebalan 1 1/2cm. Glaze dengan telur yg dipukul, taburkan campuran cinnamon dan brown sugar

Rollkan doh, potong kecil2 (ikut suka, anggaran 2 1/2 inci). Arrange dalam pan, biarkan naik seganda, baru bakar dengan suhu 190'C selama 15 min


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net