..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Thursday, 31-May-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
African Marble Cake

 
 
Again ... buat utk kenduri.. tapi last minit kenduri tu kensel..Senang sangat buat kek ni, tak renyah.. Kali ni tak beat lama sangat.. Mixer dah bunyik mcm mesin potong rumput dahh.. Tak gebu mcm biasa..



Wednesday, 30-May-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Rich Chocolate Moist Cake

 
 
Buat Versi Bakar.. malas nak letak topping.. Bahan2 pun xde ..



RICH CHOCOLATE MOIST CAKE (kak Noor Hannah)

6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor (396.9 gm) - boleh kurangkan 12 oz je
3 biji telur ayam

BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:

1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila - boleh tukar vanila kepada lemon / orange
1 sudu teh chocolate EMULCO

BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:

8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais


CARA MEMBUATNYA:

GUNA MIXER FULL SPEED:

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu.

3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.

PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan kek berkawah sebab kek berat, bila pukul laju2 dia merajuk..)

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan - KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG HILANG DARI PANDANGAN..
5. Masukkan air sejuk sedikit2 sambil di gaul perlahan2

6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam..


Quote:


e-marlin - mmg sodap... Buat..jangan tak buattt...(psst..kita tiru style awak ni, letak kaler2..Boleh ekk?
ciku_nunu - Boleh aje rasanya sbb pernah terbaca kwn yg lain try tanpa guna high protein flour.Dia guna tpng gandum biase je.Texturenye je sy x sure...
mamazieza - mmg gobus mama
niza - ala.. sikit2 je.. Kita takat tiru2 masakan orang boleh la.. Jom la start enjin sama2..

Heli - Yup, mmg tonggengkan keatas..hehe..


Tuesday, 29-May-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Carrot Cake

carrot bersanding ngan walnut dlm muffin cup
Carrot tipu2 -belen fondant
saje je boh dlm muffin cup
View all 4 photos...


Guna resipi yg kak Cranko ejas dari Original recipe dari Yangone @ KC.

Carrot Cake with Cream Cheese Frosting

Ingredients
------------
400g fine sugar (akak tak suka pakai caster sugar)<<-- saya kurangkan, takut manis sangat
250 ml vegetable oil
4 eggs
70g raisins mix with 90g chopped walnuts
225g shredded carrots
225g plain flour )
1-1/2 tsp bicarbonate of soda )
1-1/2 tsp baking powder ) mixed all 3 and sieve
1 tsp ground cinnamon )

Method
--------
1. Preheat oven at 190C
2. Line or Grease 2 x 9in cake tins
3. Beat sugar, eggs and oil sampai gula hancur. (akak guna whisk tangan jer)
4. fold in carrot, flour mix, walnut & raisin till well mix
5. Bake for 40mins until skewer comes out clean.
8. Let the cake cool before spreading icing.


For Icing
---------
225g icing sugar
225g cream cheese
55g butter
2 tsp vanilla essence


Method
--------
1. Add all ingredients and beat till soft and smooth (I pakai senduk kayu jer)


Quote:

ciku_nunu - Boleh...Apa salahnye...guna resipi fondant yang saya guna kat entry kek pink tu jugak. Mula2 amik sekepal, letak kaler oren and sejemput fondant letak kaler ijau. Utk daun, gelekkan ngan roller n amik cutter plastik bentukkan la ala2 daun.Utk carrot, amik secubit fondant oren n gentel2 je kasi lonjong. Pastu tekan sikit2 kat permukaan atas dia supaya nampak kesan garisan. Satukan je kedua2nye tadi


Sunday, 20-May-2007 14:59 Email | Share | | Bookmark
Pink Anyone?? :P

 
 
 
View all 12 photos...
Last Saturday, cadangnye nak wat choc cupcakes gunakan resipi African Marble Cake. Baru jer 1st round bakar, tengok2 kek tu abis lekang dari casingnye. Ntah ape silapnye ntah, panas sangat kot..Terus stop, tuang belen batter tu dalam periuk dan bakar.

Fikir punye fikir, teringat nak try belajar wat Rolled Fondant.. Hahahaa..... Ni la hasilnye Kek bertema PiNk berserta abjad berfondant.. Kaler dia tergarang laa pulak.. Buat fondant tu guna tangan je Seram nak pakai mixer manja tu. dah la masa mix buttercream tu 2-3 kali dia stuck... hampir patah semangat dibuatnye..

Banyak jugak utk sekali uli. Boleh cover sebiji kek kot, mungkin lebih. Yang sy guna sekepal jer.Belennye jst wrap n simpan kat dlm container kedap udara.Bila uli2 ngan tepung jagung..jadi banyak gak. Nak balut fondant tu kat kek rasa tak confident lak sbb ada ciri2 retak halus kat rondant tu. Tak cun plak ekk tu nanti,lagipun..ada ke yang nk makan manis2 mcmni kt umah ni?? Agaknye kena uli pakai mesin kot.. Takpee.... nanti belen yang kt container tu akanku kerjakan..

Lepas terap alphabet ni, saje je lumurkan ngan tepung jagung. Kononnye tak nak kasi dia melekat sesama sndiri ler... Last2 melekat lak tepung tu.. Adoii... Abis bercapuk2.. Belen2 fondant berwarna tu saje je wat bunga.. Ada rupa bunga mawar tak?? ehehhe... takde tangkai pun.. Letak kat mulut botol utk hiasan sementara..selagi tak di serang semut Lepas buat bunga tu kononnye nak try buat ribbon. Fondant tu pulak dah kering semacam sbb main ngan tepung banyak sangat ..kita ni plak.. g letak air.. abis spoil .. Sudahnye, buang je la ..

Ni resipi Fondant yg sy guna:

FONDANT

100gm shortening
15 g gelatine
60g air
100g glucose
50 ml glycerine - sy pakai 30 ml je..sbb ni kot fondant pecah??

method:
* Steam air+gelatine
*masukkan glucose
* masuk shortening n kacau till cair
*masukkan glycerine n masukkan gula icing sikit demi sikit..
*icing sugar secukupnye -approx 1kg

kesemuanya saya uli ngan tangan je. tak pakai mixer


Buttercream pulak, guna buttercream mamazieza


BUTTERCREAM ICING -by mamazieza

250 gm butter/shortening
300 marvello

100 ml air
200 gm gula
(Ni dimasak atas dapur ngan api yang selo.. dan kacau setakat gula hancur jerrr.. pastu angkat dan sejukkan)

Pastu, pukul butter dan marvello hingga kembang dan masukkan air gula tadi sambil pukullllllllll sampai dia nangis-nangis... hehehe.

Mama cuma tambahkan 100gm gula aising, 2 sudu besar tepung gandum dan 1 sudu besar susu pekat.







Quote:

Kalau ada yang sudi bagi tips mcmane nak wat fondant yg tiptop.. saya amat alu2kan dan hargai


Quote:


re:
Kak Penyu -suka pink yer?? Nanti bila urat tangan dah lembut, akak share tips yek..

Zura - Rasanya ok kot kalo ikut 100% resipi, akak dah termenderhaka kat resipi ler, fondant tak smooth sangat.. kira ok ler.. Kalo takut nk wat sensorang, meh kita wat sesama..

Marlin - Fondant rasa mcm mkn gula+ tepung Abjad2 tu kita tekap je pakai penekap. Ada dijual kat bakery supplier. Kita beli RM6.90 rasanya... nak rasa ke fondant ni?? Email la address.. sempat lagi kalo nk pos ni..(before expired)

meorjay - thnks 4 dropping by... Amik ler bau... Kita lak, amik sipi2 flash tu dah la


Tuesday, 15-May-2007 22:00 Email | Share | | Bookmark
Selamat Hari Ibu

Tak lambat rasanya nak ucapkan selamat hari ibu kat semua ibu2 diluar sana. SELAMAT HARI IBU SEMUA...

Sempena hari ibu ni, saya try Choc Mousse Cake recipe KAK ROYLAZIM.. Kiranya pertama kali lerr buat moouse cake ni. Alhamdulillah, menjadi jugak(rupa yang buruk tu tak yah amik kira yek ) Lagi satu, saya try LEMON ROSEMARY CHICKEN GRILLED yang hangat diperkatakan oleh warga RN (saya ahli tingkap je..sogan nak nyampuk)

My Choc Mousse Cake

lupa plak nk setting date


Chocolate Mousse Cake - by Roylazim


Ingredients :-
5 biji telor (big ones anggaran 85gm each)
190g tepong gandum (ayak)
190g gula kastor
40g minyak jagung

Cara :-
Pukul gula dan telor sampai kembang.
Fold in tepong dan minyak perlahan lahan (sedikit demi sedikit.
Part ni mesti hati2. Jangan over gaul. Nanti kek tak gebu.)
Tuang adunan into a 9" acuan yang telah di alas kertas minyak dan bakar immediately pada oven bersuhu 165deg selama 40 ~ 45 mins.
Bila dah masak, keluarkan dari oven and biar hingga betul2 sejuk sebelum decorate atau potong.

* Adunan kek tak mengunakan sebarang raising agent seperti baking powder ataupun ovelette. Kek tetap gebu ...because of the big eggs

* For chocolate sponge cake, larutkan 30g cocoa powder in minyak jagung. Tepong guna 165g, Gula kastor guna 200g. Cara sama seperti diatas.

Chocolate mousse:
300 gm. Non-Dairy Whip Cream
1 tsp. Vanilla essence
1 level Tablespoon of Gelatine powder - mix together with- 4 Tbsp. water and microwave for 20 secs
50 gm. Cocoa powder ) mix together
80 gm. icing sugar )
1 1/2 Tablespoon of Nescafe )
1 1/2 Tablespoon of hot water ) mix together

Method for the mousse:
(1) Beat the whip cream until very fluffy.
(2) Mix all the ingredients together.
(3) Ready for use as cake coating & spread onto sponge cake layers.
4) Refrigerate cake to set.




My Lemon Rosemarrry Chicken Grilled



LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni

1 kg ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4

Cara:

Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit.
Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan.. seekor ayam tu boleh bagi 4 mcm kat Kenny Rogers tu.. makan dengan Coleslow pergghhh,,, tak caya cubalah








[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net