..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 25-Jul-2007 10:00 Email | Share | | Bookmark
Dough in a Cup??!!!



kes termenderhaka kat resipi, org suruh letak kuning telur je, kita g belasah letak semua.. Sudahnye adunan cair n kena laa boh dlm cup n bakar


Sunday, 15-Jul-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Carrot Cake --Again????

Asyik terbayang-banyang je carrot cake.. Hwaaaa....Bila dah buat,jenuh pulak nak ngabiskan..





Quote:

ezura - thnks Ni dlm proses nak pujuk..Dia mls nk hantar kalo jauh2 dari umah sbb sblm ni dia pernah tunggu i habiskan course lamaaa sngt

kak ida - mmg tibaii kakkk.... tu je yang kita tau..

mamasya - thanks mamasya.. tengah nak lentur tangan ni..

Niza - check out the recipe.. , tak sure berapa lama tahannye kek ni, kalo kat luar, dlm 3-4 hari tapi yg diba wat ni simpan lebih dari seminggu kat peti ais.. Ok je..



Carrot Cake - Kak Suria

4 biji telur ( diasingkan)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil ( darurat minyak masak pun
boleh)
150g gula castor
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)

diayak
250g tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam

100g walnut ( dicingcang, wajib ada baru sedap)

Cara
1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis tu) dan carrot. Kacau sebati, masukkan pula walnut dan akhir sekali masukkan adunan bahan2 kering yg diayak tadi. Kacau perlahan guna senduk kayu.

2. Pukul putih telur sampai betul2 kembang, soft peak form(ni penting!) & masukkan dlm adunan kek.

3. Bakar pada suhu 180c selama 45 min.

tips: bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila
cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means
belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar


Nota: Owner resipi kata, boleh kurangkan gula tu and boleh tambah lagi secawan lagi carrot..


Saturday, 14-Jul-2007 05:20 Email | Share | | Bookmark
Chocolate Mint Cake

 
 
 
View all 5 photos...
Dah lama teringin nak buat kek ni, asyik tunda jee sebab esen mint x de.. So, bila dah nampak esen mint ni.. teruss la letak kek ni dlm waiting list experimen..Mudah je buat dia rupanya, dah cuba baru tau... (rasanya style dia lebih kurang mcm bebop punye butter cake)Siapa yang tak tau kek ni kek mint, muka diorang mesti mcm ada kezutannn... ...Moist tauu kek ni....



Nk Try?? Ni saya copy dari ResipiPilihanDiana



CHOCOLATE MINT CAKE WITH FUDGE TOPPING
Sumber: Kak Halimah Anang & Blue Key Self Raising Flour

Bahan-bahannya
200 gram tepung naik sendiri
230 gram mentega/ majerin
220 gram gula kastor
230 gram telur
3 gram esen vanilla
30 gram serbuk koko
50 gram susu segar
Beberapa titik pewarna hijau
Beberapa titik esen peppermint

Untuk Honey Chocolate Fudge
150 gram coklat masakan
90 gram fresh cream
30 gram mentega
15 gram madu (2 sudu besar) >> saya tak letak sbb xde

Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu 180’C.
2. Alaskan kertas kuih pada loyang pembakar.
3. Pukul tepung naik sendiri yang telah diayak bersama mentega/majerin sehingga menjadi pes yang sebati.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla ke dalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang.
5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala bahagian lagi satu campurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint.
6. Tuang adunan berselang seli kedalam loyang berukuran 8”.
7. Bakar selama 45 – 50 minit.
8. Cara untuk Honey Chocolate Fudge Topping - Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk cairkan mengguna teknik double boil. Pukul bahan-bahan selama 5 – 10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas boleh anda sapukan diatas dan tepi kek.



Quote:


Thanks Kak Wiz, I 'm a peng'copy recipe yang setia.. This is a MUST TRY recipe!!


Friday, 29-Jun-2007 14:00 Email | Share | | Bookmark
Spiderman

ice the cake
Lukis kat tracing paper guna icing
tampal je kt atas kek lps beku
View all 6 photos...
Spesel utk Anak buah yg utk besdey dia yg ke-8. kemain exited dia.. heheh.. kek dah ada, tinggal nk deco je.. Belasah jee.. Janji ada rupa spiderman, ada jaring2.. Siap.. Gunakan kaedah frozen buttercream transfer je.. Almaklumler.... bukannye reti nk wat cantik2..





Quote:

Roylazim - Ehhe.. berjiwa kanak2 gak akak ni
Bonda/RaqynRafiqin : Budak2 bonda.. dia tak kisah sangat kek comot2 ni
noi : ishh... kita tiru idea org je... mana ada kreatip nyee..
anir : Kita pun teruja tgk sponge bob awak
ida isk merpati66@yahoo.com : tak layak nak ditabik la kak...
ezura : belum cukup hebat laa.. U can do also what..
maisya : tak pecah kalo kita betul2 bekukan dia.
marlin : teknik mmg menarik, tu yg sy nak cuba..
rinnchan : kak rin, try laa. saya pun tangan kerass gakk
mamazieza : tq mama.. tengah nk mengetest teknik2 ni..
boxhousestudio : kak tunnnnnn, kita simbah air panas jee sume2 tools tu, pastu bior minyak2 lari. baru basuh pakai sabun. Link utk buttercream trnsfer ni ada saya letak sekali kat atas tu.. Yg kaler merah tu.. Try la..
mamiyati : thnks for dropping by mami....
paku pakis : Alaaa.. paku pun boleh buat.. yakin bulehhh

zati : terima kasih utk kata semangat tu kakk


Friday, 29-Jun-2007 13:00 Email | Share | | Bookmark
Mango Mousse Cake

buat bulatan banyak2 kt keliling kek
letak manggo filling
tarik kasi cun sikit
View all 5 photos...
Spesel utk Abah n Hb sempena Fathers day...




Semua suka sangat kek ni, Alhamdulillah...Guna Sponge cake resipi Nina , Mousse dia pulak, resipi dari kak Roylazim(resipi asalnye utk Durian Mousse Cake)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Quote:
Re:
Dr.Noi - Jom wat sama2..mmg guna whipping cream... tak muak sangat... laju je masuk mulut.. filling tu sy dah update kt resipi bwh ye..

Marlin - mmg rasa mcm mousee rambut laa marlinn , rasa mcm whipping cream, tp kental skt je..kalo letak mcm2 dlm mousse tu kita lg suka.. lagi umphh..

maklang - Ok, mak lang, kt bwh ni resipi nye yeer tang tepi2 tu kita letak mcm biasa je..then tepuk2 pakai belakang sudu je,.jadi la berombak2 gitu..Sifu messti bole buat punyoo..


Quote:

Plain Sponge cake - Nina

Bahan-bahan

125 gm tepung gandum
120 gm gula halus (100 gm dah cukup)
4 biji telur
50 ml air <--- saya blend je mango+ air, then tapiskan..amik jus dia skt
13 gm ovelette
60gm mentega dicairkan
1 sudu besar strawberi paste <- saye tak letak apa2 paste pun

Caranya:

1.Putar laju tepung,gula halus, telur air dan ovelette hingga ringan.
2.Tuang mentega kaup balikkan.
3.Masukkan dalam loyang dan bakar macam biasa.

* Nota - saya buat 1 1/2 adunan dari resipi di atas



Quote:


Utk mousse: Sumber - Kak Roylazim's Durian Mousse,just adjust sikit mana yg berkenaan

2 egg yolks
50 gm. sugar
250 gm. Fresh durian flesh <--- saya blend je mangga
75 ml. milk <--- sy tak letak pun, sbb mangga tu dah banyak sngt liquidnye
200gm Non Dairy whipped cream - whipped
10 gm. Gelatine powder
3 Tbsp. Water

Method for making durian mousse (tukar kan ngan manggo)

(1) Whisk egg yolks and sugar in a bowl over simmering water until puffy. Stir in Durian flesh and cook for a while to warm it up.
(2) Mix gelatine powder with water. Microwave for a while till gelatine melts and add into durian flesh mixture. Stir till well mixed. <--saya steam je, microwave ilekkk...
(4) Add in milk and stir thoroughly.
(3) Gently fold in whipped cream making sure it is mixed thoroughly.


* filling kat atas tu saya hentam mcmni.. (Dr Noi, this is 4 u.. )

saya blend mangga..then didihkan gula kasi hancur, masukkan mangga yg diblend.. pastu bancuh tepung jagung ngan air.. campur2.Masak kjp. Siap.. Time nak deco, pipe je between fresh cream tu.

Utk deco ala2 web tu, saya tiru idea kak Ayu Loveliana...



Rupa mmg ada sikit kureng... Tapi rasa mmg sedap membelai tekakku sefamily.Terasa diawang-awangan.ehhehe.. Gambar yg dipotong plak, takdooo.. tak sempat diselamatkan..


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net