..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  [12]  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 2-May-2007 08:15 Email | Share | | Bookmark
My first entry

 
 
 
Belum letak apa2 lagi kat sini, saje borak2 dulu. Sebelum ni perap je gambar2 kat dlm photobucket. Skang ni gatal2 lak letak kat sini, saje je nak share mana yang patut..

Teringat lagi dulu, masa darjah dua kot. Teringin sangat nak buat biskut. nampak mak punya pengacu biskut ( mcm pistol menebak ke meja pun ada). Bodek punya bodek, mak pun setuju utk ajar buat biskut. Time tu, buat biskut perisa nescafe.. (tu je bahan2 yang ada).. Yahooo...Seronoknyee!! rasa biskut tu dah tak ingat, tapi memang membakar semangat TQ mak and yess.. tu la my first biskut.

Cerita pasal kek pulak, pertama kali bake cake masa darjah 5. Siap letak topping you.. Mak jugakla yang guide, buat plain butter cake, toppingnye mak beatkan planta+ icing sugar + sirap dengan bangganya bawak kt skolah agama. Kawan siap cakap..'ehh sedap la' hahahaaaa.. dkembang kejap Tang rasa icing tu mmg smpai skarang teringat tau.. hehehe.. rasa sirap…

Kalau time raya pulak, opah mesti buat biskut sampai berbelas2 jenis. Mmg penuhla balang Rajin betul opahku yg sorang tu.Tiap kali balik beraya, mesti opah bekalkan stok2 utk kitorang.. :satisfied_nod:Ntah nape, enjoy betul makan biskut2 tu time lagi2 dah inggal serdak2 tu...Sekarang opah dah tak sihat, dah tak duduk kampung..

Teringat pulak lebih kurang 22 tahun dulu, 2-3 ari sblm raya opah ngan mak tengah buat kek oren kat dapur. (time tu puasa) Sorang budak ni sibukla nyelit tanye opah..
cucu: buat ape tu opahh???
opah: buat kek la(sambil parut kulit oren)
cucu: oren tu sape punye pah?
opah: Angah punya laa
cucu: heeeheeee (tersengih mcm kerang busuk sbb ala2 dpt green light utk ponteng puasa, kalo x..mesti mak x bagi tuang)

heheeheh.. Iklan je tu.. Budak tu sekarang dah kawin pun, dah ada dua orang puteri..

Lepas pada tu, mulalah era try menerai resipi.. Adik2 ramai.. ada yg minat jugak baking ni. Kitorang pun pulunla mixer mak. Oven time tu guna butterfly bulat tu. Yang selalu dibuat time tu, kek coklat.. heheh.. resipi main campak je. Kalo beli tepung kek yg ada arahan tu, kitoang ikut la.. Kalo tak, main campak je sesedap tangan.. hehe..budak2.... (jangfan x tau, skang ni pun masih suka main campak2 ) Time raya, biskut buatan sendiri tu mmg wajib ada. Resipi pun sesuka ati je.. Ada yg menjadi, ada jgk biskut yg kita gigit sekuat ati pun x pecah2

Hmm... lauk pauk pulak, masa kecik2 suka wat telor ala2 pizza..hwahwahhaaa.. belasahh... Bila dah masuk darjah 5, try masakkan mak n abah sayur campur. Kemain lagi diorang 'jek'.Nak bagi semangat laa tu. kembang jugak time tu.....haha... perasannyee

Ehh....ada lagi satu insiden..
Try la wat pizza.Not bad ler rasa dia, siap org x caye lagi kita wat. Buat time tu agak banyak. Jadi, simpan le satu tray yg siap dibakar dlm oven bulat tu.(konon ngan harapan nak makan esoknye) Esoknye plak, ngan kompidennye la bukak oven tu, tgk2 takde pulak..Aikkkk.....kita pun pegilah tanye kat helper mak, indonesian lady yg kita panggil Nek Odah..Rupa2nya dia buang pizza tu, sbb dia nampak mcm dah basi sangat huhuuuhuu.. Sedih betul....

Sekarang ni, baru nak berjinak2 utk melembutkan tangan ..hehehee..

Berapa punye banyak kali teringat da....ekekeke...
ok, bersambung kat lain2 entry...



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  [12]  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net