..::::::EksplorasiKu::::::..

By: diba Muid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Sunday, 11-Nov-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Kek Jamuan Raya

 
 
 
View all 13 photos...
Cuci2 mata eeekkk, ni antara projek2 dibulan Syawal yg mulia....


Plain Butter Cake with Choc Chips


Carrot Cake with Cheese Frosting -


Black Forest


Marble Choc Cheese Cake


Kek Coklat Mamazieza ( ni pakai Loyang Acuan bear-tak sempat nk mekap, siram choc ganache jee sudahnye )


Version Togel..hehe

Quote:


Semua kek ni saya buat masa musim raya lepas, takde yg jual pun..hehe..Utk jamuan open house, jamuan kat opis dll..

zatidhati - mmg rambang mata kak.. Beli je, tapi tak penah lagi siap2..
boxhousestudio - mmg suka try deco2 ni kak.. utk amkan sendiri jer..
masriyah - mmg buat sorang je kak.. Helper 2 irg tu masih kecik lagi..
Lee Lin - kejam kan???
MaDiHa - ala.... bukan buat mlm raya... Wat sepanjang Syawal jer..
Ana - Sian bear tu..ehhee... wat sikit2 tapi post gambar sekali banyak, tu yg mcm banyak..
nabialishad -alaa... jejauh pun jemput je datang intan..Neway, thnks 4 the tips!
Cik Wan - Pembawak budak tu agaknye.. Kasi rilek badan tu dulu ye.. Congrats ye!!
mamazieza - sume lecheenn maa..
Misliha - Kak Miss, ni la rupe keje mak budak yg beranak kecik.. Mmg tak menang tangan.Tu yg tak sempat mekap kek tu..
Daalia - rajin 'tolong' kat dapur tu, adik dia pun skrg dah 'rajin ' sama..
jun - kak jun, jemput la datang umah... leh jamu apa2 yg patut..
syazwaniadnan - Akak kuli je kat situ yang...hehe... nak ciskek?? Meh cari akak...
zatidhati - akak, susah nak curik masa...
Nini - wat sikit2 je, posting je sy wat sekali harung..
MaDiHa - Happy New Year!! Muahaa.... bz sket ..Baru start biz jul baju renang kecil2 kecilan...



Tuesday, 30-Oct-2007 14:15 Email | Share | | Bookmark
Apam Balik

RM19
tabuuuurr jee ape2 yg ada
dah siappp!!!
Taraaaa..... dah dapat kuali sakti..Siap call mak mertua, mintak dia belikan kat Pasar Payang cepat2. (time tu nak raya,takut diorag naikkan $$$)hikhikhikkkk.. dah lama teringin wat apam balik ni.. Mcm2 yg kitorang buat- letak raisin laa..letak cheese la...letak pisangg pun ye gakk.... Sedap wooo....





Quote:

Sumber: NoorMasri

Bahan-bahan

2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar (ganti dgn air biasa pun boleh tapi kureng skit lah rasanya nanti)
1/2 sudu kecil baking powder
1 cawan kacang tanah yg telah digoreng } dimesin - untuk ditabur
1 tin jagung krim - untuk ditabur
1 cawan gula - untuk ditabur
sedikit mentega

Cara membuatnya

1. Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning.
2. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel.
3. Panaskan pan ‘non stik’ tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
4. Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
5. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega.
6. Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua
.



Quote:

Kak Zati - rege dia dlm RM19 aje..


Monday, 29-Oct-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Snickers Cheese Cake

 
Dah try yang ni..Wat 1/2 adunan je. Bukannye ada org kt umah tu nak ngabihkan pun.. Decorationnye very selekehh, pakai periuk terkecik kt umah tu n mcm biase.. guna kaedah steam bake.hehheehe..
Ni pakai resipi kt RN..(sarah/sherinna punye)resipi nak kena carik soft copy, yg hard copynye ada.. Takde kalu.. kena type ler nampaknye.



Quote:



OK, ni diaa..dah dapat dahh.. Try laaa

Crust
* 150 gm Digestive biscuits, dihancurkan
* 70 gm Butter, dicairkan

Cheesecake Filling
* 500 gm cream cheese
* 1/4 cup castor sugar
* 2 (A) eggs
* 1tsp vanilla essence
* 3 snickers bar ( 1 batang dipotong 4 bahagian. kemudian dipotong kecik2)

Topping
Choc Ganache
* 150 gm whip cream
* 200 gm Dark Choc

* 100 gm peanuts, roasted, chopped

Caramel Sauce
* 1/2 cup brown sugar
* 1 cup whip cream (saya guna emborg. Brand lain ada guna tapi dia jadi cair sgt)
* 1 tbsp butter

Cara-cara

1. Prepare crust. Chill in fridge
2. Beat cream cheese and sugar
3. Add eggs and vanilla essence
4. Spoon enough cheesecake batter to cover the crust.
5. Place cut up snickers into cheesecake batter. Press it down to avoid air bubbles.
5. Spoon the rest of the cheesecake batter on top and bake150 C for 20-25 mins
6. Once cool place in fridge until ready to use
7. Prepare choc ganache. Double boil whip cream and dark choc until thicken
8. Prepare caramel sauce. Place brown sugar, whip cream and cook until thicken. Stir in butter. Let cool.
9. Remove cheesecake from fridge and let it come down to room temperature.
10. Spoon choc ganache and sprinkle with chopped peanuts
11. Then spoon caramel sauce on top.

Nota: saye wat half portion jer..



Wednesday, 24-Oct-2007 05:41 Email | Share | | Bookmark
Donut Kentang

 
try resipi ni masa awal Ramadhan, baru ni lerr nak update. Mmg sedap gebu.. dapat dari blog seberang : dapurbunda dan
mamakintan . Disebabkan donat ni lerr sy termiss nasi masa berbuka n sahur!!Alhamdulillah, perut x meragam..mmg kenyangg sngt.. Recommended utk bekal anak2 g skolah....
ni resipi yg yg ejas sikit2..
Donut Kentang (yang yg dah ejas sikit2)

Bahan2:

Bahan A

2 cwn tepung roti –sy guna tepung gandum je( smpai 3 cwn -tgk keadaan)
1 cwn tpg naik sendiri
2 biji kentang – boil & lecek
½ cup gula –sy guna ¼ cup je..
100 gm blue band – sy guna 70gm buttercup je
2 sudu besar susu tepung
½ tsp garam
½ tsp serbuk penaik
½ tsp esen vanilla

½ cup susu suam

1 biji telur ayam


Bahan B
1 pkt Yis kering
1 tsp gula
5 tbs air suam

>> sy tambah sikit bread softener..

cara2:

Satukan bahan B – rehatkan sampai kembang/berbuih
Camburkan tepung2, susu tepung, gula pasir, esen vanilla, kemudian buat lubang kat tengah2. Letakkan telur, adun rata
Masukkan kentang yg dah dilecek
Masukkan butter
Masukkan bahan B, selangkan dengan susu suam.. uli sikit2.Kalau melekit, tambahkan tepung sikit2 sampai mendapat adunan yg elastic n cun.
Rehatkan 30minit
Tumbuk2 kasi kempis then buat la apa2 bentuk yg kita suka. Ready utk di goreng…







Wednesday, 10-Oct-2007 00:44 Email | Share | | Bookmark
Salam Aidilfitri

resipi biskut dahlia RN
biskut Oat coklat
biskut cornflakes
View all 5 photos...
...............................

Lagi 3 hari nak raya.. InsyaAllah kami akan bertolak ke Terengganu (kg hb) mlm Jumaat ni. Stay kat sana dlm 4 hari then baru balik Ampang.Kami sekeluarga mengambil kesempatan ni utk memohon berjuta kemaafan dari kenalan yang mengenali kami samada dialam maya ataupun diluar sana... Semoga -Aidilfitri ni akan lebih bermakna buat kita semua..Aminn..



Quote:

-edited 29/10/2007-
Alhamdulillah.. dah selamat sampai sini pun 16/10 yang lepas. Lama gak perjalanan.. bertolak dari Tganu dlm 7.45pm.. Sampai kat Ampang dlm pkl 4 pagi..naik kematu dok dlm kete tu.. Ada yg tanye pasal biskut raya.. Ni sy updatekan gamba2 yg sempat sy amik.. Ntah ape2 ntah rupe biskut2 ni..







[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net